تجويز داروها در بيماران با نارسایی كليه
تأليف: دكتر حسين ثقفي (فوق تخصص نفرولوژي) عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم
در این مجموعه اصول اصلی تجویز دارو در افراد با نارسایی کلیه مرور و توجه ویژهای به تغییرات فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک داروها میشود و سعی خواهد شد تا راهکارهای عملی برای تجویز داروها و تنظیم دوز آنها در این بیماران ارائه گردد. با این وجود هیچ فرمول ثابتی نمیتوان ارائه نمود تا در همه بیماران اعمال گردد، زیرا عواملی چون سن، جنس، ابتلا به دیابت، وضعیت تغذیهای و حجم داخل عروقی بیماران و عوامل متعدد دیگری به عنوان فاکتورهای مستقل، فارماکودینامیک و فارماکوکینتیک داروها را در شخص متاثر مینماید.
برای اینکه تجویز مناسب و مؤثر و ایمن صورت گیرد، پزشکان باید اطلاعات عملی از پارامترهای تغییر یافته فارماکولوژیک و همچنین شرایط فیزیولوژیک بیماران داشته باشند تا بتوانند به بیماران با نارسایی کلیه به صورت مناسب دارو تجویز نمایند. امید است این نوشتار گام مثبتی در این جهت باشد.
در این مجموعه به داروهایی که در حال حاضر در عمل بیشتر بکار میروند و در فارماکوپه کشور موجود است و یا ممکن است به دلیل اهمیت زیاد به آن وارد شود، و به خصوص داروهایی که کاربرد عامتری داشته و توسط گروههای بیشتری از همکاران تجویز میگردد توجه بیشتری شده است. از انجا که کاربران احتمالی این کتاب اغلب همکاران محترم پزشک خواهند بود و آنها آشنایی کامل به دوز داروها در شرایط عادی دارند - به جز در موارد خاص و استثنایی - به دوز داروها اشاره نشده است. کتاب مشتمل بر دو فصل و سه ضمیمه است. در فصل اول به اصول اصلی فارماکودینامیک و تغییرات آن در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه و در فصل دوم به داروها و نحوه و میزان کاهش در مواردی که نیاز به تعدیل دوز وجود دارد پرداخته شده است. در ضمیمه اول دستههای دارویی که بطور کلی نیاز به کاهش دوز دارند و یا ندارند به ترتیب در دو جدول بیان شدهاند و در ضمیمه دوم اسامی تمامی داروهای مورد اشاره در کتاب به ترتیب حروف الفبا ذکر و داروهایی که نیاز به کاهش دوز دارند با ستاره علامتدار شدهاند. به عبارت دیگر داروهای بیستاره جدول نیاز به کاهش دوز ندارند. ضمیمه سوم شامل داروهایی است که توسط همودیالیز برداشت میشوند.